Logo chemomed - www.chemomer.ro
 
 
Prelungirea vietii si efectul de crestere a QOL
 
 
Autori: Kihachiro Takahara si Kamataro Sano
Clinica de Chirurgie Sano

Abstract:
Prezentul studiu a fost desfasurat pentru a determina daca administrarea de MGN-3 are sau nu efect de apothanasie si de imbunatatire a QOL la un numar de 205 pacienti suferind de cancer progresiv si partial in metastaza, in stadii avansate III-IV, dupa ce au suferit interventii chirurgicale. MGN-3 este derivatul arabinoxylan din tarte de orez cunoscut pentru actiunea lui imunoregulatoare. Participantii la acest studiu clinic sunt pacienti spitalizati in clinica noastra, tratati cu medicamente alternative complementare (numite “Terapie Ne-conventionala”) si medicamente anti-cancer cu mai putine efecte secundare. Cei 205 pacienti spitalizati pentru 6 luni au fost grupati in doua grupuri, grupul de control fromat din 109 pacienti, tratati cu medicamentele noastre alternative standard complementare si 96 pacienti carora li s-a administrat MGN-3 (grupul MGN-3) pentru o perioada de un an si jumatate.

Tuturor pacientilor li s-a masurat activitatea NK ca o indicatie pentru variatia parametrilor de imunitate. In acelasi timp a fost verificat si QOL al pacientilor. Activitatea celulelor NK inainte de operatie a fost mai scazuta decat media; totusi, in timpul administrararii MGN-3, s-a observat o crestere a activitatii celulelor NK si deasemenea o crestere a ratei apothanasiei. Observatiile sus-mentionate indica ca activitatea celulelor NK poate fi folosita ca index patologic pentru cancerul progresiv. Imbunatatirea QOL a fost de asemenea observata in urma administrarii de MGN-3.

Cuvinte cheie:
medicina alternativa complementara, derivat arabinoxylan din tarate de orez, activitate NK, efect apothanasia.

Introducere:
In clinica noastra am initiat un tratament alternativ complementar pe care il aplicam pacientilor diagnosticati cu cancer progresiv care prezinta o metastaza sau o leziune neoperabile dupa interventia chirurgicala, tratament care are drept scop mentinerea ridicata a QOL si prelungirea duratei de viata a pacientilor. Acest tratament a dat rezultate buna. Terapia consta in spitalizare si tratament. Durata medie a spitalizarii este de o luna, in timpul careia pacientii sunt tratati si instruiti pentru continuarea tratamentului acasa. Dupa terminarea spitalizarii ei sunt tinuti sub observatie la domiciliu si chemati periodic la clinica pentru examinare si tratament. Aceasta terapie, in principiu, nu provoaca efecte secundare importante asupra pacientilor. Scopul principal al terapiei este sa puna celulele canceroase intr-o stare de inactivitate. In mod normal, aceasta terapie ar trebui sa fie aplicata in perioada postoperatorie la pacientii fara recurente sau metastaze. In studiul de fata, efectul de prelungire a vietii al MGN-3 (BioBran) a fost confirmat pe un numar de 205 pacienti in stadii avansate III-IV, inclusiv pacienti care au prezentat metastaze sau leziuni ne-operabile dupa interventia chirurgicala. Scopul acestui studiu a fost sa determine daca adaugarea de MGN-3 terapiei noastre alternative complementare prelungeste durata de viata si imbunatateste QOL prin intensificarea efectului initial al terapiei.

Metode:

1. Pacienti
Subiectii au fost pacienti spitalizati in clinica noastra carora li s-a aplicat terapia alternativa complementara dezvoltata in aceasta clinica (Tabelul 1) in paralel cu administrarea de medicamente anti cancer care induc scaderea reactiilor adverse. Au fost tratati 205 pacienti cu cancer progresiv aflati in stadiile avansate III – IV, cu recurente, leziuni neoperabile sau metastaze ramase dupa interventia chirurgicala. Leziunea primara a fost localizata la plamani (31 pacienti), ficat (18), uter (7), sani (33), prostata (4), rect (28), stomac (34), noduli limfatici (11) si altele (29).

Tabelul 1. Detalii ale terapiei alternative complementare

 Imbunatatirea imunitatii
CDA II (enzime in urina), germaniu
 
Ciuperci polizaharide, substanta specifica Maruyama (SSM), medicina orientala, lymphocite
Terapia prin alimentatie
Dieta speciala Gerson, suc de varza, vitamine
Imbunatatirea mediului intra-intestinal
Probiotic, prebiotic
Termoterapie
Raze infrarosii, termoterapie
Curatarea sangelui
SOD, clisma cu cafea
Psihoterapie
Inducerea gandirii pozitive prin seminarii, lecturi etc.

Tabelul 2. Pacienti care au participat la studiile clinice Grupul MGN-3 si Grupul de control.

 Localizarea cancerului
Grupul MGN-3
Grupul de control
Plamani
14
17
Ficat
10
8
Uter
7
0
San
18
15
Prostata
3
1
Intestinul gros
9
19
Stomac
15
19
Nodul limfatic
7
4
Altele
13
26
Total
96
109
Sex
M 55, F41
M 59, F 50
Varsta medie
56.0
53.5

Tabelul 3. Valorile QOL - valori initiale si niveluri.

 Durere, stare generala proasta si greata

Apetit

Nu
0
Lipsa apetit
0
Slab
1
Slab
1
Mediu
2
Mediu
2
Puternic
3
Bun
3
Foarte puternic
4

2. Substanta de investigat
MGN-3 este derivatul arabinoxylan obtinut prin hidrolizarea hemicelulozica a taratei de orez cu o cantitate mare de carbohidrati care are un efect imuno-regulator, de curatare a oxigenului activ, control al nivelului glicemiei si efect de reducere a reactiilor adverse ale medicamentelor anticancer. Numele brandului MGN-3 este Lentin Plus 1000, fabricat de Daiwa Pharmaceutical Co., Ltd. Tokio

3. Metode
Un numar de 205 pacienti care au vizitat clinica noastra intr-o perioada de 6 luni au fost impartiti in doua grupe (Grupul de control si Grupul MGN-3). Grupului de control I-a fost administrat un tratament prescris in clinica noastra, iar grupului MGN-3 I-a fost administrat MGN-3 pe langa acelasi tratament prescris in cadrul clinicii. Caracteristicile pacientilor sunt aratate in Tabelul 2. MGN-3 la 1 g a fost administrat oral de trei ori pe zi dupa mese. Perioada de observatie a fost de 18 luni, iar pacientii au fost verificati o data pe luna in acest interval pentru a determina activitatea celulelor NK ca si parametru al imunitatii. Pacientii care au intrerupt vizitele lunare fara a anunta au fost exclusi din cadrul studiului. QOL al pacientilor a fost verificat prin observatii si intrebari in timpul studiului. Durerile, starile de indispozitie, starea de voma au fost evaluate pe o scala de 4 grade iar apetitul pe o scala folosind 3 grade pentru a compara scorurile inainte si dupa tratament. In Tabelul 3 se pot vedea detaliile.

Tabelul 4 . Relatia dintre rata totala de supravietuire, activitatea celulelor NK si rata de supravietuire comparata pentru cele 2 grupuri.

 
Grupul MGN-3
Grupul de control
Rata totala de supravietuire
52/96 (54.2%)
19/56 (35.8%)
Activitatea NK  
Mai putin de 19.9%
17/40 (42.5%)
2/16 (12.5%)
20% - 40%
18/35 (51.4%)
7/25 (28.0%)
Mai mult de 40%
17/21(81.0%)
10/15 (66.7 %)

Tabelul 5 . Ameliorarea QOL

QOL
Durere
Indispozitie
Greata
Apetit
 
IT   DT    %
IT  DT  % 
IT  DT  % 
IT  DT  % 
Grupul de control
2.9   2.5  -14.0
3.5  2.9  -17.1
2.5  2.9  -14.6
1.6  1.9  +15.6
Grupul MGN-3
2.2  1.9  -15.9
2.9  2.4  -17.3
2.3  2.0  -13.3
1.7  2.1  +24.2
IT = inainte de tratament, DT = dupa tratament
% Rata de ameliorare = (valori la incepultul tratamentului minus valori la sfarsit) impartit la scorurile de la inceput
(-) indica factori negativi (descrestere), (+) indica factori pozitivi (crestere)

Rezultate:

1. Subiectii inclusi in analiza

Un total de 152 din 205 pacienti au fost alesi pentru analize, dintre care 96 din grupul MGN-3 si 56 in Grupul de control. Principalele motive pentru care o parte din pacienti au renuntat a fost faptul ca tratamentul prescris a devenit imposibil de urmat din cauza cresterii durerilor, starilor de indispozitie si de voma, precum si scaderea apetitului datorata progresiei cancerului in unele cazuri, iar in altele datorita pesimismului unii pacienti pur si simplu au renuntat sa ia tratamentul prescris. In Grupul MGN-3 nu au existat renuntari la tratament si toti pacientii au fost inclusi la analize. In Grupul de control, 53 pacienti, reprezentand 49% au renuntat.

2. Numarul pacientilor care au supravietuit si rata de supravieturire dupa 18 luni.

Rata de supravietuire la 18 luni de tratament a fost de 54.2% pentru grupul MGN3 (52 pacienti) si 35.8% pentru grupul de control (19). Cercetarile facute ulterior au aratat ca nici unul dintre pacientii care au renuntat la tratament nu a supravietuit. Aceasta inseamna ca rata de supravietuire pentru grupul de control a fost de 17.4% din 109 pacienti existenti la inceputul studiului.

3. Schimbarile in activitatea celulelor NK

Dupa inceperea studiului, activitatea celulelor NK a scazut, crescut sau ramas neschimbata. In grupul MGN-3 a scazut la 45.9% din pacienti, a ramas neschimbata la 9% si a crescut la 39.3%. Nu s-a semnalat nici o diferenta in ceea ce priveste variatia activitatii NK intre cele doua grupuri, dar rata pacientilor cu activitate NK neschimbata a fost mai mare in grupul MGN-3.

4. Relatia intre activitatea NK si prelungirea vietii

Activitatea NK inainte de terminarea studiului a fost clasificata in categoriile de <20%, 20 – 40% si >40% pentru comparatia ratelor de supravietuire. Ca rezultat, rata de supravietuire a fost mai mare la pacientii cu activitate NK mai ridicata la ambele grupe. Rezultatele sunt aratate in Tabelul 4.

5. QOL

Tabelul 5 prezinta rezultatele medii ale QOL precum si cresterile (%) inainte si dupa tratament pentru 96 pacienti din grupul MGN-3 si 56 din grupul de control.
Imbunatatirea valorilor QOL a fost observata atat in grupul de control cat si MGN, sugerand ca in clinca noastra terapia complementara alternativa este eficienta in imbunatatirea QOL pentru pacientii cu cancer progresiv. In mod special grupul MGN_3 a prezentat o crestere semnificativa a apetitului.

Concluzii:

Efectul de prelungire a vietii si imbunatatirea QOL ale MGN-3 au fost studiate la pacientii cu cancer progresiv carora li se administreaza o terapie prescrisa clinic, precum si la pacienti carora li administreaaza aceeasi terapie plus MGN-3. Ca rezultat, au fost observate cazuri clare de prelungire a vietii si de imbunatatire a QOL. Durata medie a spitalizarii a fost d eo luna. CU toate ca mentinerea pacientilor nu a fost perfecta in timpul studiului, un total de 205 pacienti au participat la studiu, iar datele au fost obtinute de la 152 dintre ei. Acest numar este suficient pentru analiza statistica. Activitatea celulelor NK a pacientilor a scazut in mod clar iar rata de supravieturie a avut tendinta de sa fie scazuta in cazul pacientilor cu activitate NK scazuta. Proportia pacientilor cu activitate NK neschimbata sau crescuta a fost mai mare la grupul MGN-3 decat in grupul de control, rezultand o rata de supravietuire de 1.5 ori mai mare la acest grup. Exista mai multe rapoarte de modificare a activitatii NK ca efect al MGN-3 si rezultatele prezentului studiu sprijina aceste date. In ceea ce priveste imbunatatirea QOL, s-a constatat o crestere a apetitului clara la grupul MGN-3. IN timp ce 49% din grupul de control au renuntat, nu s-a constatat nici un abandon in grupul MGN-3. Aceasta situatie s-a datorat in parte imbunatatirii starii nutritionale datorita cresterii apetitului.
Relatia dintre activitatea NK si imunitatea fata de o tumoare este controversata, iar rolul celulelor NK nu este in totalitate clar. In orice caz, este considerata un indicator bun al starii nutritionale a pacientilor cu cancer progresiv, deoarece pacientii care au activitatea NK peste un anumit nivel au sanse mai mari sa supravietuiasca un timp mai indelungat. Prevenire declinului celulelor NK si mentinerea activitatii lor la un nivel inalt poate conduce la prlungirea duratei vietii.
MGN-3 care ajuta mentinerea si imbunatatirea capacitatii de auto-vindecare a pacientilor poate fi un ajutor pretios in terapia complementara alternativa.

In final dorim sa multumim Daiwa Pharmaceutical pentru ca ne-au pus la dispozitie MGN-3 (BioBran) si Laboratoarelor Mitsubishi Chemical pentru cooperarea in privinta testelor de sange.

Bibliografie:

1) Hashimoto, K.: Hospital to achieve miracles jointly by patients and doctors, Methamol Publication, Tokyo, 1999
2) Ghoneum, M.: Enhancement of Human Natural Killer Cell Activity by Modified Arabinoxylan from Rice Bran (MGN-3). INT. IMMUNOTHERAPY, XIV (2): 89-99, 1998
3) Ghoneum M. and A. Jewett: Production of TNF – alpha and IFN – gamma from Human Peripheral Blood Lymphocytes by MGN-3, a Modified Arabinoxylan from Rice Bran. Cancer Detection and Prevention, 2000
4) Tazawa, K., et al.: Scavenging Activity of MGN-3 (Arabinoxylan from Rice Bran) with natural Killer Cell Activity on Free Radicals, Biotherapy 14: 493 – 485, 2000
5) Ohara, I., R. Tabuchi and K. Onai: Effects of Modified Rice Bran on Serum Lipids and Taste Preference in Streptozotocin – Induced Diabetic Rats . Nutrition Research. 20 (1): 59 – 68, 2000
6) Jacoby, H., G. Wnorowsky, K. Sakata and H. Maeda: The Effect of MGN-3 on Cisplatin and Adriamycin Induced Toxicity in the Rat. Journal of Nutraceuticals Medical Foods, 3 (4): 3 – 11, 2001

Acest material este o traducere a unui articol din Clinical Pharmacology and Therapy, Vol. 14/No.3/May 2004

 
 
  comenteaza articolul   Imprima articola
 
 
 
 
Cosul dvs.(0)
Comenzi telefonice
021 332 7102
021 332 7164
 
 
Iveron Soft