Logo chemomed - www.chemomer.ro
 
 
Experienta in administrarea BioBran la Pacientii cu Reumatism Cronic
 
 


Kenichi Ichihashi
Clinica Ichihashi, Kobe, Japonia


Abstract:
Alimentul cu rol functional - derivatul din tarate de orez arabinoxylan (BioBran) a fost administrat pentru o perioada lunga de timp pacientilor cu reumatism cronic care au fost tratati anterior simptomatic, in principal cu steroizi. Administrarea acestui derivat a avut drept scop evaluarea efectului sau suplimentar in paralel cu tratamentul reumatismului bazat pe steroizi, analgezice si termoterapie. Steroizii sunt esentiali in tratamentul reumatismului, dar este de dorit ca doza sa fie minimala pentru ca ei pot produce reactii adverse. In ultimii ani s-au descoperit multe functii ale ingredientelor alimentelor, inclusiv scaderea super-oxidarii si imbunatatirea biophylaxis-ului. Acest studiu a evaluat eficienta BioBran ca aliment cu rol functional. BioBran a fost demonstrat ca are un rol in activarea celuleor NK si actiune anti-inflamatoare. Autorul a confirmat si sustinut ca usureaza simptomele racelii la persoanele in varsta. Prezentul studiu, bazat pe 8 persoane cu reumatism cronic carora li s-a administrat BioBran pe o perioada intre 6 si 12 luni a demonstrat imbunatatirea simptomelor si a QOL, fapte ce ii demonstreaza eficienta.

Cuvinte cheie:
Derivat arabinoxylan din orez, reumatism, tratament suplimentar, anti-inflamator.

Introducere:
Reumatismul cronic este o afectiune auto-imuna, in care anticorpul tip IgG, factor reumatoid precum si IgM ca raspuns al IgG sunt produse in lichidul sinovial si se recunosc unul pe celelalt pentru a forma complexul IgM-IgG care produce reactii inflamatorii. Complexul imun activeaza complementele, care provoaca distrugerea tesuturilor prin atragerea leucocitelor polimorfonucleare si activarea simultana a basofilelor si platelet-elor , stimuleaza producerea histaminei si serotoninei si creste permeabilitatea vasculara, conducand in consecinta la imbunatatirea raspunsului sistemului imunitar. Factorii de imunosupr sunt de asemenea combinati uneori in scopul inhibarii producerii de auto anticorpi. Totusi pacientii uneori sufera reactii adverse. In acest studiu, derivatul din tarate de orez arabinoxylan (BioBran), un aliment functional cu efecte imuno-modulatorii si anti inflamatorii, a fost administrat pentru a evalua efectele suplimnetare in tratamentul medicamentos cu steroizi si analgezice.

Metode de studiu si cazuri clinice:
BioBran, derivatul hemicelulozic continut in coaja bobului de orez este un modificator al raspunsului bilogic (BRM) care in principal este constituit din polizaharida formata din arabinoza si xiloza. S-a administrat BioBran timp de 6 – 12 luni la opt pacienti cu reumatism cronic pentru a observa schimbarile in simptomele subiective si imbunatatirea QOL si CRP. Cinci din cei opt pacienti erau in tratament cu steroizi si analgezice, iar ceilalti erau tratati cu analgezice, tratamente naturiste chinezesti si termoterapie.
Cele trei cazuri care au raspuns bine la tratamentul cu BioBran vor fi descrise in cele ce urmeaza.


Cazul 1.

Simptome si tratament
Unei paciente in varsta de 78 ani I-a fost administrat in mod regulat tratament pentru reumatism osteoarticular din martie 1998. Afectiunea a fost clasificata ca Etapa IV in Clasa III dupa clasificarea Stein-Blocker.
Pacientei I-a fost administrat oral Predonine 10 mg si Buccilamine 200 mg/ zi ca tratament simptomatic. Ea acuza dureri foarte mari si difcultati la mers, iar distrugerea oaselor era progresiva. A fost recomandata inlocuirea artificiala a articulatiilor, dar a fost amanata la cererea pacientei. Dupa ce s-a obtinut acordul ei, i s-a administrat BioBran incepand cu 17 aprilie. Ea acuza dureri foarte mari la ambele maini, genunchi si incheieturi, nu putea dormi si era aproape imobilizata la pat. Rezultatele testelor serologice au fost ++ pentru testul RA, 65 IU/ml pentru RF si 2 mg/dl pentru CRP. Doza de BioBran administrata a fost de 1 g/zi in prima saptamana, 2 g/zi pentru urmatoarele 3 saptamani si 3 g/zi in continuare.

Evolutia clinica
Durerile in maini si picioare au fost atenuate dupa o saptamana de admiistrare a BioBran si pacienta a putut sa doarma bine si sa mearga srijinindu-se de un cadru. Durerile la genunchi si articulatiile picioarelor s-au redus dupa 2 saptamani si pacienta a inceput sa mearga folosind un baston dupa aproximativ o luna. La testul serologic din 5 octombrie, rezultatul testului RA a fost +, RF = 34 IU/ml si CRP = 0.6 mg/dl iar steroizii si DMARD au fost retrasi. La 4 ianuarie 1999 rezultatele testului RA a fost negativ, RF = 14 IU/ml si CRP = 0.6 mg/dl si s-a constatat o evolutie buna a bolii (valoarea normala pentru RF a fost mai mica de 20 IU/ml).

Cazul 2.

Simptome si tratament
O pacienta in varsta de 77 ani a vizitat clinica noastra in martie 2003. Ea acuza dureri puternice la maini si articulatiile picioarelor, insomnie si o reducere accentuata a capacitatii fizice datorita apetitului scazut. Fusese diagnosticata cu afectiune din Etapa IV in Clasa III. Rezultatul testului RA a fost +++, RF = 500 IU/ml si CRP 1.8 mg/dl. Diagnosticul pus a fost: reumatism tipic. I s-a administrat steroidul tipic Predonine la 10 mg si DMARD combinate cu termoterapie, dar durerile au persistat si nu s-a observat nici un efect. Administrarea de BioBran 3 g/zi a inceput in 20 iunie 2000 si a continuat pentru 1 an, apoi doza a fost scazuta la 2 g/zi. Ea continua sa primeasca tratamentul in prezent.

Evolutia clinica
Durerile in maini si in picioare s-au diminuat la 3 zile de administrare a BioBran si pacienta a putut sa doarma si apetitul I s-a imbunatatit. Dupa 3 luni de tratament, durerile s-au redus si mai mult si pacienta s-a ingrasat cu 2 kg. La sfarsitul lunii decembrie, dupa 6 luni, durerile au devenit suportabile si rezultatele testelor s-au imbunatatit: rezultatul testului RA a fost ++, RF = 62 IU/ml si CRP 1.0 mg/dl. Steroizii au fost retrasi si I s-a administrat numai DMARD. In iunie 2001 ea lua in continuare BioBran 2 g/zi si simptomele se stabilizasera.

Cazul 3.

Simptome si tratament
O pacienta in varsta de 39 ani a vizitat clinica noastra pe data de 10 iunie 2000. Ea fusese diagnosticata ca suferind de reumatism si I se prescrisese tratament cu steroidul Predonine, 15 mg, analgezice, medicamente chinezesti si termoterapie. BioBran a inceput sa ii fie administrat din 5 octombrie. Doza administrata a fost de 1 g/zi in prima saptamana, 2 g/zi in urmatoarea luna si 3 g/zi dupa aceasta. Rezultatele testelor RA ++, RF = 320 IU/ml si CRP 1.6 mg/dl.

Evolutia clinica
Senzatia de maini si picioare reci a fost redusa dupa 3 zile de administrare a BioBran iar frecventa durerilor a scazut. Durerea a fost redusa in continuare dupa o saptmana, si nu I s-au mai administrat analgezice. Umflaturile la nivelul fetei si mainilor au fost reduse la inceputul lui noiembrie, dupa o luna de tratament. Dupa 3 luni de tratament ea aproape nu mai acuza dureri si somnul ii revenise. Rezultatele testelor au fost RA +, RF = 92 IU/ml si CRP = 1.0 mg/dl. Doza de steroizi a fost redusa la jumatate din doza initiala. Ea nu a mai acuzat dureri si a putut sa isi indoaie degetele mijlocii cu usurinta in aprilie 2001 la 6 luni de tratament.

Rezultate si discutii
BioBran a avut un efect foarte bun la 3 din 8 pacienti. Simptomele subiective, in special durerea, s-au imbunatatit iar indexul RA si nivelul CRP au scazut. Steroizii au fost complet inlaturati din tratament la 2 dintre pacienti si doza a fost scazuta la al treilea. Doi dintre ceilalti pacienti, asupra carora nu au fost observate efecte foarte bune, au prezentat totusi o imbunatatire a simptomelor subiective. Ca rezultat, QOL s-a imbunatatit. La ceilalti 3 pacienti nu s-a observat nici o imbunatatire sau inrautatire in perioada de administrare de 6 luni. Desi era de asteptat ca simptomele sa se inrautateasca in datorita efectului de intarire a sistemului imunitar dat de BioBran, descresterea treptata a dozei nu a provocat reactii adverse la nici unul din pacienti.

Au fost descrise multe actiuni ale BioBran: activarea celulelor NK (Ghoneum et al.), efectul antiinflamator asupra modelului astmatic studiat pe sobolani (Endo et al), cresterea capacitatii de supravietuire in cazul modelului septic LPS indus (Kubo et al), protectia impotriva medicamentelor anti-cancer la soareci (Endo et al) si rezistenta la deteriorarea hepatica datorata medicatiei (Sanada et al). Din toate acestea, BioBran a putut fi apreciat ca fiind un aliment functional care imbunatateste imunitatea si exercita un efect profilactic bazat pe actiunea sa anti-inflamatorie. Autorii au coordonat un studiu paralel pentru a evalua efectul de prevenire al BioBran asupra sindromului racelii la persoanele in varsta aflati in institutii de ingrijire si au confirmat efectul ameliorarii simptomelor. BioBran a produs efecte intr-un timp relativ scurt asupra pacientilor mentionati in aceste studii. Aceste rezultate bune se pot datora faptului ca BioBran exercita in acelasi timp un efect anti-inflamator asupra reumatismului si in acelasi timp, cresc imunitatea organismului pacientilor. A fost stabilit faptul ca pacientii suferind de reumatism au in general sistemul imunitar slabit datorita numarului scazut de limfocite.

Concluzii:
Aceste rezultate sugereaza eficacitatea BioBran ca terapie complementara. Mecanismul principal al actiunii este considerat scaderea inflamarii imunologice. Vom continua sa aplicam aceasta terapie in continuare deoarece nu a produs efecte adverse.

Bibliografie:

1) Maeda, H.: Dietary Function of the Rice Bran Arabinoxylan Derivative (MGN-3). Food Package, 33-1, 2001
2) Ghoneum, M.: Enhancement of Human Natural Killer Cell Activity by Modified Arabinoxylan from Rice Bran (MGN-3). INT. IMMUNOTHERAPY, XIV (2)
3) Kanbayashi, H. and Y. Endo: Evaluation of Asthma Preventing and Symptom Relieving Effects of the Enzyme-modified Rice Bran Food in a Mouse Model of Asthma. The 52nd Meeting of Japanese Society of Allergology, 51 (9): 10, 2002
4) Sudo, N. and C. Kubo: Basic Study on Prophylaxis Enhancing Effect of the Arabinoxylan Compound (MGN-3): The Japanese Journal of Clinical and Experimental Medicine, 78(1), 2001
5) Jacoby, H., G. Wnorowski, K. Sakata and H. Maeda: The Effect of MGN-3 on Cisplatin and Adriamycin Induced Toxicity in the Rat. Journal of Nutraceuticals Medical Foods, 3(4): 3 – 11, 2001
6) Endo, Y and H. Kanbyashi: Modified rice bran beneficial for advance effect on Cisplatin to prevent weight loss of mice. Pharmacology and Toxicology, 92: 2003
7) Yamada, T and H. Sanada: Effect of Enzyme-treated Rice Bran Hemicellulose (MGN-3) on Experimental Hepatic Impairment in Rats. Journal of the Japanese Dietary Fiber Society , 6(2), 2002
8) Tazawa, K., K. Ichihashi and K.Omura: Common Cold Syndrome Preventing Effect of the Hydrolyzed Rice Bran Extract Based on the Immunomodulatory Action in Elderly People. J. Trad. Med.20: 132-141, 2003
9) Arai, K. and S. Yamamura: Increase of CD57 + T Cells in knee joints and adjacent bone marrow of rheumatoid arthritis (RA) patients. Implication of an anti-inflammatory role. Clin. Exp. Immunol., III: 345 – 352, 1998

 
 
  comenteaza articolul   Imprima articola
 
 
 
 
Cosul dvs.(0)
Comenzi telefonice
021 332 7102
021 332 7164
 
 
Iveron Soft